Covid-19 Savetovalište

VAŽNA INFORMACIJA – PCR test na novi koronavirus, u Srbiji, možete da uradite isključivo u državnim referentnim laboratorijama.

 

Ukoliko je PCR test nedostupan ili zahteva suviše dugo vremena da bi se uradio, antigenski testovi (koji zadovoljavaju osnovne kriterijume Svetske zdravstvene organizacije za osetljivost i specifičnost u poređenju sa referentnim PCR testom), mogu se koristiti za dijagnozu SARS-CoV-2 infekcije.

Test antigena vam je dostupan u određenim Beo-Lab laboratorijama u Beogradu.

Dragi pacijenti,

Želimo da znate da naš apsolutni prioritet, u uslovima epidemije Covid-19, ostaje zdravlje i dobrobit naših pacijenta i naših zaposlenih. Budite sigurni da zdravlje i sigurnost imaju našu stalnu i potpunu pažnju.

Obezbedili smo da svi u našem timu budu svesni i razumeju trenutnu situaciju, kao i naše revidirane procedure koje smo sproveli, da bi obezbedili najviše moguće higijenske standarde u svim Beo-lab laboratorijama.

Naše laboratorije su otvorene za pacijente uz primenjene dodatne mere prevencije širenja virusa.

 

Covid-19 Savetovalište 1

Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, aktuelno radno vreme svih Beo-lab laboratorija širom Srbije, molimo vas da proverite na linku: www.beo-lab.rs/laboratorije

Ukoliko je neophodno da obavite određene analize i želite da ih obavite kod kuće, možete zakazati posetu naše patronažne službe, pa ćemo mi doći kod vas.

Patronaža vam je dostupna na teritoriji Beograda i Novog Sada. Za radno vreme patronažnog tima i zakazivanje patronaže, posetite link: www.beo-lab.rs/patronaza/

Ako imate dodatnih pitanja, pišite nam na e-mail na office@beo-lab.rs Ili nas kontaktirajte preko call centra:

Stručni konsultanti Beo-lab laboratorija

Covid-19 Savetovalište 2

Besplatne telefonske konsultacije za onkološke pacijente – Preporuke i savete oko potrebnih analiza i tumačenje dobijenih nalaza, pruža vam dr Vesna Čemerikić – Martinović, hematopatolog i plućni patolog, načelnica patohistološke Beo-lab laboratorije.

Oblasti na koje se u svojoj dugogodišnjoj praksi dr Vesna Čemerikić – Martinović specijalizovala su:

Patologija krvi, kostne srži i limfnih čvorova (patohistološka-mikroskopska/digitalna dijagnostika limfoma, leukemija i sl.)

Patologija pluća (patohistološka mikroskopska/digitalna dijagnostika malignih i ostalih bolesti pluća i medijastinuma)
Digitalna patologija, iskustvo od preko 50000 pregeldanih digitalnih slajdova

Molekularna patologija (dijagnostika molekularnih markera, neophodnih za terapiju malignih bolesti).
Konsultacije sa doktorkom možete zakazati i obaviti telefonskim putem.

Za više informacija i zakazivanje termina konsultacija, pozovite broj:
☎Call Center +381 11 36 22 888 ili nam pišite na e-mail: kontakt@beo-lab.rs

Konsultacije sa dr Milkom Popović iz segmenta funkcionalne medicine, možete zakazati i obaviti telefonskim putem ili online putem skajpa.

Za zakazivanje termina konsultacija pišite nam na email: funkcionalnamedicina@beo-lab.rs

Dr Milka Popović se više od 15 godina bavi funkcionalnom medicinom kao i specijalnom laboratorijskom dijagnostikom.

Oblasti na koje se u svojoj dosadašnjoj praksi fokusirala su: prevencija i unapređenje sveukupnog zdravlja, poremećaji autističnog sprektra, sportska medicina, zdravlje digestivnog trakta i dr.

Više o tome šta je funkcionalna medicina, na kojim se principima zasniva i u kojim oblastima ima poseban značaj, pročitajte prateći link:www.beo-lab.rs/funkcionalna-medicina

Covid-19 Savetovalište 3
Covid-19 Savetovalište 3
Konsultacije sa dr Milkom Popović iz segmenta funkcionalne medicine, možete zakazati i obaviti telefonskim putem ili online putem skajpa. Za zakazivanje termina konsultacija pozovite Beo-Lab laboratorije call centar na broj:☎+381 11 36 22 888 ili nam pišite na email: kontakt@beo-lab.rs Dr Milka Popović se više od 15 godina bavi funkcionalnom medicinom kao i specijalnom laboratorijskom dijagnostikom. Oblasti na koje se u svojoj dosadašnjoj praksi fokusirala su: prevencija i unapređenje sveukupnog zdravlja, poremećaji autističnog sprektra, sportska medicina, zdravlje digestivnog trakta i dr. Više o tome šta je funkcionalna medicina, na kojim se principima zasniva i u kojim oblastima ima poseban značaj, pročitajte prateći link:www.beo-lab.rs/funkcionalna-medicina
Covid-19 Savetovalište 5

Mr ph Ana Pešić, načelnica laboratorije u Novom Sadu, vam je dostupna za stručne konsultacije oko potrebnih analiza iz oblasti laboratorijske dijagnostike, svakog dana od 08-16h.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi sa laboratorijskim analizama i specifičnim laboratorijskim testovima, naša Mr ph Ana Pešić će vas rado saslušati i dati:

✔ savet i preporuku vezanu za potrebne analize;

✔ zakazati po potrebi našu patronažnu službu na području Novog Sada.

Mr ph Ana Pešić vam je dostupna na brojeve telefona:

021 3025050 381 62 24 1650

Ili posetite Beo-lab laboratoriju Novi Sad na adresi Braće Ribnikar 7.

Aktuelno radno vreme laboratorije možete proveriti na www.beo-lab.rs/laboratorije/brace-ribnikar

Ako imate bilo kakvih pitanja, nedoumica ili vam trebaju konsultacije oko potrebnih analiza iz oblasti laboratorijske dijagnostike, naš tim će vam pružiti podršku.

Pišite nam na mail: office@beo-lab.rs Ili nas pozovite na broj telefona Beo-lab call centara ☎ +381 11 36 22 888

Naši zaposleni će vas rado saslušati i dati:

✔ savet i preporuku vezanu za potrebne analize;
✔ zakazati našu patronažnu službu

 

 

Covid-19 Savetovalište 6
Covid-19 Savetovalište 6
Ako imate bilo kakvih pitanja, nedoumica ili vam trebaju konsultacije oko potrebnih analiza iz oblasti laboratorijske dijagnostike, naš tim će vam pružiti podršku: Pišite nam putem kontakt forme Ili nas pozovite na brojeve telefona: Od 8h-16h Mr ph Ana Pešić: ☎ 381 62 24 1650 Mr ph Jana Vukadin ☎ 381 62 24 2615 Mr ph Jelena Trnavac-Prijovic ☎ 381 62 24 6529 dr med.sci Milka Popović ☎ 381 62 26 4327 ili na Beo-lab call centar ☎ +381 11 36 22 888 Naši zaposleni će vas rado saslušati i dati: ✔ savet i preporuku vezanu za potrebne analize; ✔ zakazati našu patronažnu službu

Gde i kada mogu da uradim antigenske testove?

U Beo-lab laboratorijama trenutno su dostupna dva antigenska testa:

Antigenski test koji se radi metodom FIA (imunofluerescencija). Ovaj test možete uraditi samo na lokaciji Beo-lab laboratorije u Pjarona de Mondezira 30/5 (bivši Tadeuš), na Dorćolu (preko puta ZOO), i to radnim danima od 14h do 19h, kao i subotom od 11h-13h za potrebe putovanja. Test se izvodi automatski, odnosno na aparatu Afias, koji očitava test i izdaje rezultat, a metoda je imunofluorescencija i najsličnija je PCR testu. Njegova prednost je u tome što je analiza automatska i očitavanje rezultata (što je bitno kod graničnih, odnosno teško čitljivih rezultata). Potrebno je samo naglasiti prilikom dolaska u laboratoriju da se testiranje vrši za potrebe putovanja kako bismo bili u mogućnosti da rezultat izdamo na srpskom i engleskom jeziku.

 • Rezultati su dostupni kroz 24h.
 • Nije potrebno prethodno zakazivanje.

Antigenski test koji se radi metodom FIA (imunofluorescencije) poseduje:

 • Senzitivnost 87.5%,
 • Specifičnost 96.5%

 

Brzi antigenski test (imunohromatografski) STANDARD Q COVID-19 Ag Test by SD BIOSENSOR, je odobren i priznat od strane SZO i EU. Shodno tome, osobe koje imaju negativan nalaz ovog testa mogu sa tim rezultatom ući u bilo koju zemlju članicu EU, potrebno je samo naglasiti prilikom dolaska u laboratoriju da se testiranje vrši za potrebe putovanja kako bismo bili u mogućnosti da rezultat izdamo na srpskom i engleskom jeziku.

U toku celog radnog vremena Beo-lab laboratorija, test će moći da urade svi korisnici bez tegoba i simptoma infekcije, kojima je test potreban zbog putovanja i/ili zbog prijema u bolnicu, u sledećim terminima:

 • Resavska 58-60, radnim danima od 07h-19h, subotom od 07h do 17h, kao i nedeljom od 08h do 14h
 • Ratka Mitrovića 148, radnim danima od 07h do 19h, subotom od 07h do 13h, kao i nedeljom od 08h do 13h
 • Pjarona de Mondezira 30/5, radnim danima od 07h do 19h, subotom od 07h do 13h

 

U zadnjem satu radnog vremena gore pomenutih laboratorija, mogu doći pacijenti sa simptomima covid infekcije (kao I ljudi koji su bili u kontaktu sa covid pozitivnim osobama) da urade testiranje.

• Rezultati su dostupni u roku od 1h.
• Nije potrebno prethodno zakazivanje.

Brzi imunohromatografski antigenski test poseduje:

• Senzitivnost 96,52%
• Specifičnost 99,68%

Na dvojezičnom rezultatu testa bi piše ime i prezime, kao i datum rođenja pacijenta, datum i vreme uzorkovanja brisa, kao i sve specifičnosti testa:

 • Naziv proizvođača testa
 • Senzitivnost i specifičnost
 • Informacija da li je rezultat pozitivan ili negativan
 • Ime i prezime mikrobiologa koji je verifikovao rezultat
 • QR kod

Skeniranjem QR koda omogućeno vam je da jednostavno u svakom trenutku imate brz pristup rezultatu testa, kao i da ga, po potrebi, pokažete nadležnoj osobi prilikom prelaska granice tokom putovanja. Postoji opcija prikazivanja rezultata testa i na engleskom jeziku.

Naša dodatna preporuka je da proverite sa ambasadom zemlje u koju putujete koji od ova dva antigenska testa je najbolje da uradite za potrebe putovanja. Svaka država ima svoje kriterijume za vrstu testova koje prihvata, tako da bi najbolje bilo da saznate da li se rezultati ovih testova prihvataju u zemlji ili zemljama u koje putujete.

 

Serološki testovi na covid-19

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi sledeće serološke testove na Covid-19:

 • SARS-CoV-2 ukupna antitela (Covid 19 IgA, IgM i IgG antitela)
 • SARS-CoV-2 IgM antitela
 • SARS-CoV-2 IgG antitela na Spajk protein („spike“ protein)

Rezultati se izdaju kroz 24 časa.
Nije potrebno zakazivanje termina.

Serološkim testovima vašem lekaru daju informaciju o tome, da li ste (i kada) bili u kontaktu sa virusom i da li je vaš organizam odreagovao stvaranjem i produkcijom antitela IgM i/ili IgG klase.

Određivanje ukupnih antitela (IgA, IgM, IgG) ima značaj samo ako su negativna. Ako je rezultat za ukupna antitela pozitivan (reaktivan), iz rezultata se ne može zaključiti koja klasa imunoglobulina je povišena što zahteva dalju dijagnostiku u zavisnosti od simptoma i trenutne kliničke slike.

Antitela IgM klase se u organizmu sintetišu najranije 5-7 dana od početka simptoma i dostižu maksimum nekih 10 dana do 2 nedelje od početka simptoma, dok antitela IgG klase dostižu maksimum 3-5 nedelja od početka simptoma i ukoliko je rezultat ovih antitela pozitivan, to je dobro jer ukazuju da ste preležali infekciju koronavirusa i da ste ranije bili u kontaktu sa virusom.
Napomena: Kod različitih osoba koje su preležale virus Covid-19 antitela ostaju različito vreme u krvi i dok se kod nekih relativno brzo izgube, kod drugih pojedinaca ona opstaju duži vremenski period u krvi.

Da li bi trebalo da primim vakcinu (bilo koju dozu) ukoliko imam stvorena Sars Cov-2 IgG antitela na spajk protein?

Test SARS-CoV-2 IgG antitela na Spajk protein je namenjen detekciji antitela IgG klase, uključujući i neutrališuća antitela na S1 subjedinicu „spike“ proteina, pa se preporučuje:

 • Kako za praćenje stepena imunizacije nakon primljene druge doze vakcine (najmanje 2 nedelje od imunizacije),
 • Tako i za praćenje stepena imunizacije nakon prirodno preležane bolesti (najmanje mesec dana od pojave prvih simptoma bolesti).

Referentne vrednosti (opseg) našeg testa se izražavaju kao:

 • <50 AU/ml negativan 
 • =50AU/ml siva zona 
 • >50 AU/ml pozitivan

Kvantitativno dobijena vrednost vašeg rezultata se tumači u odnosu na referentni opseg testa.

Obzirom da se radi o kvantitativnom testu, to znači da se rezultat može koristiti za praćenje stepena imunizacije nastale bilo prirodnim ili vakcinom indukovanim odgovorom.
Rezultat >50 AU/ml govori u prilog tome da je stvorena određena količina antitela te da postoji imunitet.
Ipak, koliki je imunitet i koliko ste zaštićeni ne možemo znati, jer je to multifaktorijalne prirode. Teoretski, i pacijenti sa višim titrom mogu da se zaraze, ali bi klinička slika bila blaža (što i jeste suština vakcinacije – smanjiti verovatnoću zaražavanja, te ublažiti simptome ukoliko ipak do nje dođe).

Međutim, vreme pojave ovih antitela, kao i vreme njihovog zadržavanja u organizmu je individualno i zavisi od brojnih faktora (stanja organizma i imunog sistema, količine virusa sa kojim je organizam došao u kontakt, intenziteta simptoma i dr.).

Da li ste kandidat za primanje vakcine, najbolje je da se posavetujete sa izabranim lekarom.

Kako da znam da li je primljena vakcina dovoljno efikasna?

Prisustvo odgovarajućih antitela u krvi govori o tome da li je imunski sistem odgovorio na infekciju ili vakcinu.
Nakon primanja vakcina napravljenih da stimulišu stvaranje IgG antitela usmerenih na S protein ( Pfizer, Moderna, Sputnik V i AstraZeneca), u organizmu se stvaraju samo antitela protiv spike glikoproteina, te se njihov učinak meri kroz određivanje IgG antitela na spike protein.
Nakon vakcinacije Sinopharm ili Sinovac vakcinom stvaraju se antitela i na druge delove virusa tj. i na nukleokapsid virusa (N protein), te se dešava da je kod ljudi koji su primili Sinopharm ili Sinovac vakcinu potreban duži vremenski period da se detektuju pozitivna SARS COV-2 IgG antitela na spajk protein kao odgovor na, vakcinom indukovan, imunološki odgovor.
Napomena: Na osnovu same količine antitela ne može se zaključivati kolika je efikasnost vakcine, jer još uvek nije poznato koji nivo antitela je potreban da bi infekcija bila sprečena ili da bi simptomi infekcije bili ublaženi. O kompleksnosti imuniteta pojedinca, koji se stvara nakon vakcinacije, pored antitela na IgG spike protein i/ili drugih proteina SARS COV-2, govore i neki drugi parametri, čije određivanje još uvek nije ušlo u rutinsku praksu.

Edukativni video sadržaj

Pogledajte gostovanje našeg stručnjaka dr med.sci Milke Popović, prakticioniste funkcionalne medicine u emisiji B92- Osvrt Specijal. Saznajte više o lečenju COVID19 krvnom plazmom, matičnim ćelijama, o PCR testu na novi korona virus i o velikom značaju zdrave crevne mikrobiote, u uslovima epidemije, u kojoj je sadržano 80% našeg imuniteta
Poslušajte savete o ishrani i jačanju imuniteta u uslovima epidemije naše dr med.sci Milke Popović – koje je dala pri direktnom uključenju u centralnu informativnu emisiju – Vesti TV Prva. Saznajte, koja hrana vam može pomoći da podržite imunitet, a koju hranu i koja stanja u uslovima epidemije treba izbegavati. Kao i koje su opcije namirnica preporučljive u uslovima karantina, kada ne možete svakodnevno da kupujete sveže voće i povrće

Kontakt forma

Tim stručnjaka Beo-Lab laboratorije će vam dati odgovor, na sva vaša pitanja, vezana za laboratorijsko-dijagnostičke usluge koje pružamo.

Napomena:

Pacijenti sa povišenom temperaturom, suvim nadražajnim kašljem, koji su bili u kontaktu sa zaraženim licima i/ili dolaze iz ugroženih područja, obavezno da se jave u najbližu COVID-19 ambulantu na teritoriji opštine na kojoj živite. 

PCR testovi na novi koronavirus, u Srbiji, rade se isključivo u državnim referentnim laboratorijama.

Vaše Beo-lab laboratorije!